Fibertracking

Inleiding

Algemene informatie

Met Fibertracking kunt u vezelstructuren in een gedefinieerd interessegebied tracken, gebaseerd op diffusiegewogen MR-beelden. Ook kunt u vezelbundels converteren naar 3D-objecten voor verdere planning.

Laad een DTI-dataset in het huidige behandelplan om Fibertracking te gebruiken.Basis voor Fibertracking

Fibertracking is gebaseerd op de meting van anisotrope diffusie in de hersenen met behulp van diffusiegewogen beelden (DTI-data) die in verschillende richtingen zijn gemaakt. De Fibertracking-software berekent vervolgens voor het gehele datavolume de richting van de diffusie langs potentiële witte stof vezels. Door een aantal punten met elkaar te verbinden, wordt de vezel als een lijn gereconstrueerd.

DTI-data

Fibertracking maakt gebruik van een service die op de achtergrond draait (DTI Preprocessing Performer) om automatisch geldige DTI-data te detecteren en voor te bewerken. De software converteert de data tot een DTI-onderzoek dat de voorgeregistreerde beeldsets B0, ADC en (gekleurde) FA-mappen bevat, alsmede de diffusie tensor die noodzakelijk is voor Fibertracking. Het DTI-onderzoek kan worden geselecteerd via Patient Selection (raadpleeg de softwarehandleiding, Content Manager/Patient Selection).

Fibertracking-scherm

De richting van waterdiffusie langs potentiële witte stof vezels wordt voor het gehele datavolume berekend. De Fibertracking-software toont de richting voor elke vezel middels een kleurcode, waarbij bepaalde kleuren een specifieke richting aanduiden. Met andere woorden, deze kleurmappen (neurologische conventie) bieden informatie over de richting van de waterdiffusie langs potentiële vezels in de coupes.

Vezelkleuren

Meerkleurige vezels worden gekleurd op basis van de volgende conventie:

Vezelkleur

Diffusierichting

Rood

Links-rechts

Groen

Anterieur-posterieur

Blauw

Hoofd-voeten

DTI voorverwerking

De berekening van een diffusion tensor-veld op basis van de DTI-dataset en de berekening van de ADC en fractionele anisotropiemappen zijn gebaseerd op methoden en algoritmes die al eerder door vakgenoten zijn beoordeeld en zijn gepubliceerd:

  1. Le Bihan D, Mangin JF, Poupon C, Clark CA, Pappata S, Molko N, Chabriat H. Diffusion tensor imaging: concepts and applications. J Magn Reson Imaging 2001;13(4):534-546.

  2. Masutani Y, Aoki S, Abe O, Hayashi N, Otomo K. MR diffusion tensor imaging: recent advance and new techniques for diffusion tensor visualization. Eur J Radiol 2003;46(1):53-66.

Fibertrackingalgoritme

Fibertracking is gebaseerd op het algoritme FACT (fiber assignment by continuous tracing) dat in 2002 voor het eerst werd gepubliceerd door Mori, et al. (Mori S, van Zijl PC. Fiber tracking: principles and strategies – A technical review. NMR Biomed 2002;15(7-8):468-480).

Aandachtspunt
Aandachtspunt
Art-Nr.: 60917-64NL

Date of publication: 2018-10-01